Vad du behöver veta

Att flytta inom Europa

Oavsett om du flyttar till ett nytt jobb utomlands, fraktar dina tillhörigheter till ett sommarhus i Costa del Sol, eller kanske bara vill frakta dina cyklar till Italien för en aktiv semester – du behöver inte leta längre. Transporteca är en utmärkt utgångspunkt för dina transportförfrågningar. Vi arrangerar transport av dina personliga effekter när du ska flytta inom Europa.

Var ska man börja när man vill flytta inom Europa?

Att skicka dina flyttkartonger eller personliga effekter utomlands behöver inte vara svårt eller dyrt. Om du tar en aktiv roll i flytten, till exempel genom att packa alla mindre föremål i förpackningsboxar, så kommer du definitivt att kunna spara pengar på din flytt jämfört med att använda ett traditionellt flyttföretag.

Det första du behöver ta reda på är vad du ska ta med och vad du ska lämna hemma, oavsett vem du väljer för att hantera din flytt. Är det, exempelvis, vettigt att ta med sig dubbelsängen eller skulle det vara en mer förnuftig lösning att köpa en ny säng när du kommer fram till din destination?

Vid transport av flyttgods är de större föremålen också de mest kostsamma eftersom de upptar mer utrymme. Därför kan det vara en bra idé att överväga vilka föremål som är nödvändiga att ta med och vilka saker som enkelt kan bytas ut.

flytta inom europa cykel

Nu vet jag vad jag ska ta med mig – vad är nästa steg?

När du väl har tagit reda på vad du vill ta med, är nästa steg att söka efter erbjudanden som motsvarar dina transportbehov. På Transportecas webbplats hittar du en flyttsida som är särskilt utformad för att söka transportlösningar. Den gör din sökning efter transportlösningar för att flytta gods, snabbare och mer hanterbar.

Klicka här eller gå till transporteca.se/flytta-utomlands. Där väljer du helt enkelt önskad(e) produkt(er) från listan, fyller i dina uppgifter och skickar din förfrågan till oss.

Ett annat alternativ är ”gör-det-själv-metoden”. Detta kan vara en bättre lösning om du transporterar varor med ovanliga mått, eller om du inte hittar det du söker i listan. I så fall mäter du dina varor själv, och besöker sedan vår hemsida transporteca.se och fyller i totalvolymen (m3) och vikt (kg) för din leverans. Glöm inte att välja ”personliga effekter” istället för ”kommersiella varor”.

Kubikmeter räknas ut genom att multiplicera längden, bredden och höjden i meter, inte centimeter. Till exempel, om ett skåp mäter 50 cm i längd, 40 cm i bredd och 110 cm i höjd, skulle beräkningen se ut så här: 0,5, x 0,4 x 1,1 = 0,22 m3

När du har slutfört din transportförfrågan kontaktar vi dig för att få mer information om varorna du vill skicka, samt att diskutera eventuella datum för upphämtning och leverans. När vi har fått denna information återkommer vi till dig med ett icke-bindande kostnadsförslag inom 24 timmar.

Paketera dina varor

Du bör packa alla dina varor, förutom möbler, i lådor när du förbereder dig för att flytta inom Europa. Det är viktigt att alla bräckliga föremål är förpackade i tidningspapper, bubbelplast, handdukar eller liknande. Det är ditt ansvar att se till att dina varor är förpackade på rätt sätt så att de inte skadas under transporten.

Se till att du använder riktiga flyttlådor eftersom dessa är mycket starkare och kan bära mer vikt än den vanliga, lättare versionen. Detta säkerställer att dina lådor är stabila och skyddar dina varor på bästa sätt. Observera att viktgränsen för dina flyttlådor är 23 kilo vardera. Detta beror på riktlinjer för viktbegränsningar, som ger förarna de bästa arbetsförhållandena.

När du flyttar personliga effekter inom EU behöver du inte göra en förpackningslista, och du är också befriad från att betala tullavgifter. Detta beror på att du rör dig inom tullunionen eftersom du inte korsar någon av dess gränser. För alla varor som du flyttar in i eller ut ur Norge och Schweiz behöver de lokala tullmyndigheterna emellertid specifika uppgifter om varorna för att de skall kunna passera genom tullen. Därför måste du fylla i en förpackningslista för varor som kommer in i eller lämnar länder utanför EU.

flytta inom europa kayaker

Vem ska transportera mitt flyttgods

De flesta speditörer säger faktiskt av principskäl “nej tack” till flyttgods. De gör det eftersom de har haft dåliga erfarenheter med flyttgods. Erfarenheter som beror på att privatpersoner ofta inte känner till speditörers och åkeriers sätt att arbeta.

Lyckligtvis finns det en bättre lösning när man vill flytta inom Europa: Privata bud. Ett bud kan vara en man med en van, och är en bra lösning för hantering av flyttgods och personliga effekter inom Europa eftersom:

– De garanterar den bästa hanteringen av dina varor: De stannar inte vid flera lager för att lasta om och ompaketera dina varor. Dina varor kommer att hämtas och levereras i samma lastbil och kommer inte lossas på vägen.

– De är lätta att få tag i. De är bara en samtal bort, ifall det sker någon förändring i planeringen. När man använder speditörer måste all information gå genom speditören och det är inte möjligt att ringa föraren direkt.

– De har stor erfarenhet av vägnätet i Europa.

– Viktigast av allt är att de är villiga att hantera privata effekter, vilket speditörer inte är. Det innebär också att de har stor erfarenhet av att hantera privatkunder.

Upphämtning och leverans

Föraren kommer det avtalade datumet och kommer att kontakta dig senast en halvtimme före ankomst. Det kan vara svårt för honom att ge en exakt tid och exakt datum för hämtning och leverans flera veckor i förväg. Det beror på att det finns olika faktorer som är utanför hans kontroll, vilket kan bidra till ändringar i planeringen. Köer, trafikolyckor, sista minuten bokningar som innebär extra stopp på vägen, avbokningar eller en enskild kund som inte är hemma vid avtalad tid är faktorer som kan leda till förseningar eller andra ändringar i tidtabellen.

Leverans fungerar på samma sätt som hämtning. De många oförutsedda faktorerna som nämnts ovan kan påverka leveransdag och tidpunkt.

flytta inom europa

Därför förväntas du vara flexibel när det gäller hämtning och leverans av dina varor. Det är alltid en bra idé att beräkna lite extra tid, istället för att insistera på schemalagda datum. Detta ger optimala förhållanden för budet. Om det skulle ske några ändringar i tidsplaneringen kommer chauffören att kontakta dig direkt med ytterligare information. Se till att du får alla dina tillhörigheter när leveransen väl kommer.

Alla dina föremål ska packas i flyttlådor och stå färdiga utanför din bostad när chauffören anländer. Tillsammans kommer ni att flytta varorna till lastbilen, och föraren kommer att se till att varorna lastas och packas säkert. Du måste säga till i förväg om du inte kan ställa dina varor på markplan. Det kommer också att kosta extra, om du behöver hjälp med att transportera ner dem från första våningen eller högre.

Fraktförsäkring för privata effekter

På Transporteca erbjuder vi våra kunder att lägga till en fraktförsäkring. En fraktförsäkring täcker skadade eller förlorade varor under transitering och ger i allmänhet rätt till större ersättning vid förlust eller skada. Om du köper en fraktförsäkring kommer du att omfattas av First Marine Insurance, som är en erfaren aktör inom transportområdet.

Priset på fraktförsäkringen beror på värdet på ditt flyttgods + transportkostnaderna , och det är lätt att beräkna:

Transport av flyttgods/personliga effekter inom Europa: 1,5% av det totala värdet, men minst 975 kronor.

Transport av konst/antikviteter inom Europa: 4,0% av det totala värdet, men minst 2600 kronor.

flytta inom europa

Prisexempel

När du ska flytta inom Europa är det alltid en dörr-till-dörr tjänst. För att ge dig en uppfattning om prisnivån har vi sammanfattat en lista med exempel nedan:

Stockholm till Barcelona
0,5m3, – SEK 2.844 inkl. 25% moms

London till Halmstad
3,5m3 – SEK 9.534 inkl. 25% moms

Uppsala till Dublin
8m3 – SEK 17.627 inkl. 25% moms

Paris till Göteborg
2,5m3 – SEK 6.325 inkl. 25% moms

Kalmar till Brighton
5m3 – SEK 8.596 inkl. 25% moms

München till Malmö
19m3 – SEK 28.531 inkl. 25% moms

Om du har några frågor när det gäller att flytta inom Europa, kontakta oss gärna på [email protected]