3 goda råd

Frakt från Kina

Frakt från Kina behöver inte vara komplicerat. Om man tänker sig om lite innan man väljer fraktlösning och beställer fraktföretag undviker man obehagliga överraskningar och risken för förseningar. I den här artikeln genomgår vi de viktigaste faktorerna.

1. Sjöfrakt eller flygfrakt från Kina?

De tre primära skillnaderna på sjöfrakt och flygfrakt är hastighet, pris och miljö.

Från dörr-till-dörr ska du förvänta att import från Kina tar 35-40 dagar med sjöfrakt och upp till 10 dagar med flygfrakt.

Om du använder flygfrakt beräknas priset utifrån vikten på din leverans. Använder du sjöfrakt beräknas priset av volymen (kubikmeter). Har du t.ex. en leverans på 500 kilo som tar upp 3 kubikmeter ska du förvänta att flygfrakt är 10-15 gånger dyrare än sjöfrakt.

Miljön belastas på olika sätt vid sjöfrakt och flygfrakt. Till exempel belastar 200 kilo gods som tranporteras från Kina till Sverige miljön cirka 20 gånger mer när det skickas med flyg än med båt.

2. Vem ska man välja?

När du har bestämt dig för transportform ska du välja vem som ska stå för din fraktlösning. Som ofta är det viktigt att tänka på pris och kvalitet.

Många speditörer erbjuder frakt från Kina, men det kan vara stor skillnad på fraktpriset. Det kan vara svårt att få information om ett totalpris och därför blir många besvikna när de får oväntade kostnader innan de får sina varor. För att jämföra priser är det viktigt att få ett all-in pris med garanti på att inga ytterligare kostnader tillkommer.

Om man inte känner speditören är det svårt att bedöma kvaliteten på deras service. Det bästa rådet är att titta på vilka erfarenheter andra kunder har haft.

När du handlar med andra länder ska du tänka på att det finns olika bestämmelser för handel med EU-länder och för länder utanför EU (3:e länder). Du ska också tänka på att import och export av bestämda varor kräver särskilt tillstånd.

3. Vad ska man tänka på?

Det är frestande att låta tillverkaren stå för frakten från Kina till Sverige. Problemet med denna lösning ä, att oväntade kostnader ofta tillkommer innan du får dina varor, och att dessa kostnader ofta överstiger fraktpriset om du själv hade beställt.

Vi rekommenderar därför att man köper frakt från Kina på antingen FOB eller EXW handelsvillkor. Om du vil vara helt säker på att undvika oväntade kostnader i Sverige ska du se till att få ett all-in pris.

Speditörer upplyser ofta transittider till närmaste hamn. På så sätt blir många besviken när de upptäcker att de får sina varor senare än förväntat eftersom tullklarering och leverans tar ytterligare tid.

Frakt från Kina

Frakt från Kina med Transporteca

Här på portalen kan du jämföra och beställa fraktlösningar från Kina. Vi visar endast all-in priser. Därför erbjuder vi också en prisgaranti så du inte riskerar oväntade kostnader.

De transittider du hittar på Transporteca beräknas ända fram till leveransen vid din dörr, inklusive tullklarering. Så här får du ett leveransdatum som du kan räkna med. Här hos Transporteca har vi undersökt alla speditörer som erbjuder frakt från Kina så att du kan vara säker på att få bra service. På Transporteca kan du beställa med det samma. Det betyder att fraktföretaget kan påbörja arbetet med det samma, och du behöver inte vänta på offert och därmed riskera att dina varor blir försenade.

Vad säger kunderna?

När MOT skulle importera 350 kostymer från södra Kina beställde de transport på Transporteca. Robert Esterajher, medgrundare av MOT, säger:

”När vi sökte på Transporteca fick vi ett pris som låg 30 % under det vi brukade betala. Teamet bakom Transporteca har stor kunskap om Kina så vi kände att vi var i trygga händer. Nu använder vi alltid Transporteca när vi importerar från Kina.”