Det här är vad du behöver veta

Import från EU till Sverige

Import från EU till Sverige har de bästa förutsättningarna, men som ny importör kan det ofta verka överväldigande att tänka på alla olika aspekter som måste beaktas när man börjar importera. Denna artikels syfte är att sammanfatta de viktigaste särdragen när det gäller import från EU för att ge dig en riktigt bra start.

Europeiska unionen

Den Europeiska unionen är både en ekonomisk och politisk union som består av 28 medlemsstater som är belägna i Europa. Tillsammans representerar de största delen av kontinenten, dessutom är de världens största handelspartner. Förutom de 28 medlemsstaterna, så inkluderar EU: s handelsamarbete även Island, Liechtenstein och Norge genom EES, och Schweiz genom bilaterala avtal -men med betydande undantag. Dessa länder är exempelvis inte med i tullunionen.

Den europeiska inre marknaden

En av hörnstenarna i EU-samarbetet är den inre marknaden. Den utgör grunden för de fyra friheterna; fri rörlighet för personer, kapital, varor och tjänster inom EU. Dessa friheter säkerställer att medborgare i EU kan bosätta sig, resa, arbeta och investera i länderna. Det viktigaste i sammanhanget är dock garanterad fri handel inom EU, vilket också är en av de grundläggande principerna.

Fri rörlighet för varor inom EU

Tack vare EU: s inre marknad är det numera ganska lätt att handla med de flesta europeiska länder. Som vi nämnde tidigare, har EU: s inre marknad skapats för att optimera gränsöverskridande handel, och resultatet är därmed att import från EU är både enkel och väl fungerande.

Fri rörlighet för varor säkerställs genom att eventuella handelshinder inom EU, såsom tullar, har tagits bort. Detta innebär att reglerna har ‘harmoniserats’ i de 28 medlemsstaterna och att EU-länderna måste respektera dem ömsesidigt.
I praktiken betalas inga tullar på varor som handlas med mellan EU-länder. Dessutom kan inte tak på beloppen för import och export, eller andra begränsningar på handeln mellan EU-länder införas. Rätten till fri transitering säkerställer dessutom fri handel med alla varor – oavsett var i världen de tillverkas.

Begränsningar

Du bör vara medveten om att det kan finnas begränsningar på vissa artiklar. Detta gäller produkter som på något sätt kan påverka hälsa, miljö eller allmän säkerhet.
Det kan också finnas punktskatt på handel med vissa varor, exempelvis på alkohol och tobaksprodukter. Läs mer om tull och avgifter här.

Transportsätt när du importerar från EU

Inom Europa transporteras de flesta varorna med lastbil. Det faktum att lastbilar kan röra sig fritt inom EU ökar flexibiliteten och minskar antalet tomma returer, eftersom speditörer kan optimera sina rutter. Det utmärkta vägnätet i Europa är också en av anledningarna till att vägtransporter fungerar både lätt och snabbt när det gäller import från EU till Sverige.

EU byggnad

Du har två alternativ när det gäller vägtransporter: en vanlig transportör eller en kurir, beroende på ditt transportbehov. En transportör kan ta de flesta sorters stora och tunga gods, medan en kurir kan användas för mindre paketsändningar.

Som en tumregel är att palletera varor det bästa sättet att skydda dina varor under transport. Ju mer stabilt och säkert varorna packas, desto bättre är de skyddade mot skador. Dessutom är varor på pall lättast för transportören att hantera, med en gaffeltruck eller pallyftare.

Om du väljer en kurir för att leverera dina varor, är det viktigt att du packar dina varor professionellt så att varorna tål transporten utan att lida någon skada. Vi rekommenderar att du aldrig skickar ömtåligt gods med en kurir eftersom varorna kommer att lastas om flera gånger. Dessutom är kurirer allmänt kända för en ganska ovarsam hantering av gods.

När du bokar din transport via transporteca.se får du alltid en dörr-till-dörr tjänst, oavsett om du behöver en vanlig transportör eller en kurir. Det innebär att speditören kommer att plocka upp och leverera dina varor på önskade adresser. Så du behöver aldrig oroa dig för att behöva leverera eller hämta dina varor på ett obekant lager och speditören undviker en överfull lagerlokal.

Villkor för lastning och lossning

När det gäller vägtransporter, är det viktigt att du känner till vilka lastningsvillkor din leverantör erbjuder. Om du handlar med större företag, så brukar de kunna lasta godset själva med hjälp av ramp eller gaffeltruck. Mindre företag har oftast inte samma lastutrustning eller möjlighet att lasta på samma sätt. I sådana fall måste du boka din hämtning och leverans med ett fordon som har en bakgavellyft, så speditören kan hantera dina varor. Vi rekommenderar att du kollar upp din leverantörs lastningsförhållanden så att du kan boka rätt tjänst för din försändelse. Du undviker på så sätt att transportören kör i onödan. Detta gäller självklart både hämtning och leverans.

Dessutom är det viktigt att uppmärksamma vägförhållandena. Flera platser i Europa, Frankrikes bergsbyar till exempel, har smala och vindlande vägar som gör det omöjligt för en stor lastbil att passera. Därför bör du vara medveten om vägförhållandena där varorna ska hämtas, så att speditören kan skicka ett mindre fordon om det behövs.

import från eu via väg

Prisexempel för import från EU till Sverige

De flesta importer från EU till Sverige kan genomföras på 4-10 dagar, beroende på avståndet. Nedan har vi samlat ett antal exempel som kan ge dig en uppfattning om prisnivån samt transittiden. Tänk på att alla tjänster är dörr-till-dörr (EXW) och att priserna inkluderar alla transportkostnader.

Madrid – Stockholm
1 euro pall, 1,8 m3, 500 kg
5-7 dagar, SEK 3.110

Paris – Halmstad
2 europallar, 3,5 m3, 1100 kg
4-6 dagar, SEK 3.062

Berlin – Göteborg
3 europallar, 5 m3, 1200 kg
4-6 dagar, SEK 2.832

Amsterdam – Falun (Kurir)
1 paket (0,11 m3, 10 kg)
2-4 dagar, SEK 411

Stockholm – Norwich (Kurir)
3 paket (0.3 m3, 51 kg)
2-4 dagar, SEK 613

Ta reda på volymen och vikten på din försändelse

Det är alltid en bra idé att veta hur dina varor är packade, samt volym (m3) och vikt (kg) på din sändning. Ingen speditör kommer att kunna hjälpa dig med en offert utan denna information, eftersom priset beräknas utifrån volymen. Om godset är mycket tungt, kan vikten även ha en inverkan på priset. Europapallar till exempel kan maximalt hålla cirka 700-800 kg per pall, beroende på speditören. Att överstiga denna maxvikt kommer också att påverka beräkningen av priset. Vi rekommenderar att du kontrollerar den exakta volymen och vikten på din sändning innan du ber en speditör om en offert, alternativt innan du bokar din sändning via transporteca.se.

Boka din transport snabbt och enkelt via Transporteca

Transporteca är en online bokningsportal som hjälper den som vill köpa transporttjänster att snabbt hitta lämpliga speditörer. Du är välkommen att besöka vår webbplats transporteca.se, när du har fått informationen om din nästa sändning, och välj om du importerar ‘pallar’ eller ‘paket’. När du har fyllt i sökrutan, kommer du att få din lista över passande transportlösningar, med priser och förväntat leveransdatum..

Nu kan du boka din transport direkt på webbplatsen och när betalningen är klar tar speditören hand om resten åt dig. De kontaktar leverantören, hämtar upp försändelsen, sköter tullklareringen, och levererar slutligen till din adress.

Tveka inte att höra av dig om du har några frågor. Vi är här för att hjälpa till.
[email protected] eller + 46 8 446 835 38