Allt du behöver veta

Import från Frankrike

Import från Frankrike är egentligen ganska okomplicerat, eftersom Frankrike är medlem i EU: s handelssamarbete. Därmed är den franska marknaden ganska populär bland svenska importörer. Detta beror delvis på det frihandelsavtal som möjliggör fri rörlighet för varor inom EU. Frankrike är för övrigt också en stor exportör av många attraktiva varor. Med denna artikel hoppas vi kunna klargöra de vanligaste frågorna som du kan ha om import från Frankrike.

Den franska marknaden

Som nämnts är Frankrike en stor exportör och hem till några av världens största internationella företag. I själva verket är Frankrike världens sjunde största exportör och också EU: s näst största handelsnation, när du mäter värdet av både import och export.

Frankrike erbjuder ett brett utbud av export varor och tjänster inom en mängd olika branscher. De viktigaste är: fordon, flygplan, läkemedel, kosmetika, plast, raffinerade oljor, kemiska produkter, samt stål och jordbruksprodukter – sanningen är att Frankrike är världens näst största exportör av jordbruksprodukter efter USA.

Transportsätt

De flesta transporter av varor inom Europa sker med lastbil, och det gäller också om du vill importera från Frankrike. Det välfungerande europeiska vägnätet lämpar sig för en snabb och enkel import från alla delar av Frankrike till din verksamhet i Sverige.
Vägtransport inom Europa är alltid en dörr-till-dörr service, när du bokar din transport via Transporteca. Därmed behöver du inte oroa dig för att hämta och/eller lämna dina varor på ett lager, och speditören undviker också en överfull lagerlokal. Transportören kommer att hämta och leverera varorna direkt till dörren på önskade upphämtnings- och leveransadresser.

Tillgänglighet och framkomlighet på vägen

Det är viktigt att vara medveten om villkoren för upphämtningen när det gäller import från Frankrike. I små byar på landsbygden kan vägarna ofta vara smala och slingrande, vilket gör det omöjligt för en stor lastbil att passera. Det är därför viktigt att kommunicera väl, så att speditören kan skicka ett mindre fordon istället. Detsamma gäller för leverans i Sverige. Om du, till exempel, har en mycket smal uppfart, så kan speditören skicka en mindre bil för att leverera dina varor. Annars måste speditören lossa dina varor på närmaste möjliga plats, och det kommer troligtvis att innebära att du själv måste flytta varan vidare.

Hämtning och leverans

Det är viktigt att du är bekant med de lastningsförhållanden som din leverantör erbjuder. Stora företag har normalt både en ramp och en gaffeltruck som är tillgängliga för lastning och lossning av lastbilen, medan mindre företag eller exempelvis små vingårdar ofta inte kan erbjuda samma villkor och utrustning. Det är alltså viktigt att du är väl informerad om din leverantörs lastförhållanden, så att du med det i åtanke kan beställa rätt tjänster för din frakt.

Du kan till exempel behöva beställa en lastbil med lyft, om leverantören inte har någon lastutrustning eller inte kan lasta varorna själv. Med en bakgavellyft på lastbilen kan man lyfta och sänka varorna till och från lastområdet. Detta bör också hållas i åtanke vid leveransen i Sverige. Har du en ramp eller gaffeltruck för att lossa varorna själv, eller behöver du att en lastbil med en lyft levererar dina varor? Speditörens måste få veta detta i förväg, så att de inte kör förgäves vid leverans.

väg i frankrike

Att packa dina varor

Det är viktigt att du också får information om hur dina varor är packade. Normalt palleteras varor, vilket innebär att de packas på pall. Om dina varor är packade på (standard) Euro pallar, halvpallar, engelska pallar eller någon annan typ av pall kan dock variera. För att kunna beräkna priset på din import från Frankrike, måste speditören känna till den specifika volymen och vikten på din leverans. Därför är det alltid en bra idé att ta reda på de specifika detaljerna gällande dina varor från leverantören, innan du begär en offert från en speditör.

Att frakta varor på pall är i allmänhet den säkraste lösningen och även det enklaste för transportören att hantera. På en resa från Frankrike till Sverige kommer dina varor att packas om ett par gånger, och ju mer säkert och stabilt dina varor är packade, desto bättre skydd har de mot skador. Det är naturligtvis möjligt att skicka paket och andra objekt med udda storlek som inte är packade på pallar. Detta kräver dock lite mer arbete för speditörerna innan de kan ge en offert på den specifika försändelsen.

Funderar du på att importera varor som inte är på pallar? Vänligen skicka ett mail till [email protected] och berätta om din leverans, så hjälper vi dig gärna med en icke-bindande offert.

Kurir

För mindre paket finns det också möjlighet att skicka dina varor med en kurirtjänst. Det är en dedikerad pakettjänst som transporterar mindre föremål och drivs av oberoende budfirmor såsom FedEX, UPS och TNT. Kurirtjänster är alltid dörr till dörr och är vanligtvis snabbare än reguljära vägtransporter – men oftast till ett högre pris. Var uppmärksam på priset om du ska hämta hem dina varor med kurir. Det är nämligen betydande skillnader mellan de prisavtal som finns tillgängliga för storkunder, och standardpriserna som gäller för alla andra. Om du inte har ett eget avtal så kan du antingen gå igenom en speditör eller boka din transport via transporteca.se för att få del av fantastiska besparingar.

Vi rekommenderar starkt att du inte skickar ömtåligt gods med kurir, eftersom varorna behandlas omilt. Flera omlastningar längs vägen ökar också risken för potentiella skador. Om dina varor däremot packas professionellt och inte anses vara bräckliga, kan det vara en bra lösning att välja en kurir för dina mindre försändelser.

Vilka tidsramar gäller?

Oavsett var i Frankrike du importerar från, tar det normalt 5-8 dagar att få dina varor hem med standard vägtransport. Speditörerna har vanligtvis 1-2 avgångar i veckan från Frankrike och många upphämtningar från leverantörer runt om i Frankrike görs dagligen och kan, i de flesta fall, bokas med en 1-2 dagars varsel. Sedan skickas varorna till speditörens lager och fraktas till Sverige vid första möjliga avgång. När dina varor anländer i Sverige sorteras de efter stad, och levereras vanligtvis till dig dagen efter.

karta paris

Prisexempel

Nedan har vi samlat ett par prisexempel för att ge dig en uppfattning om prisnivån när du importerar från Frankrike.

Bordeaux – Stockholm
1 euro-pall, 700 kg
Transit tid: 5-7 dagar
SEK 2.339

Saint-Étienne – Halmstad
2 euro-pallar, 1400 kg
Transit tid: 5-7 dagar
SEK 3.594

Paris – Malmö
3 euro-pallar, 1800 kg
Transit tid: 5-7 dagar
SEK 3.309

Strasbourg – Falun (Kurirtjänst)
5 paket (0.18m3), 40 kg
Transit tid: 3-4 dagar
SEK 1.153

Fri rörlighet för varor inom EU

Som ni förmodligen vet, är Frankrike medlem i EU och är därför också en del av den gemensamma marknaden där varor kan röra sig fritt mellan EU-länder utan att importörer behöver betala tullar. Därför behöver ingen importtull betalas när du importerar från Frankrike till Sverige. För mer information om import från EU länder, besök: www.tullverket.se

Det är dock viktigt att notera att det kan finnas begränsningar på vissa varor och mängden varor som du kan importera. Punktskatt krävs för att importera vissa varor till Sverige som alkohol och tobak. Läs mer om import av alkohol till Sverige här.

Om du funderar på att importera vin från Frankrike för personligt bruk, så bör du vara medveten om att den största mängd som du kan importera är 120 flaskor eller 90 liter per sändning.

import av druvor från Frankrike

Redo att börja med import från Frankrike?

Besök vår huvudsida transporteca.se, där du kan hitta och boka transport snabbt och enkelt. Allt du behöver göra är välja ‘pallar’ eller ‘paket’, ange kvantitet/mått och vikten på din försändelse, samt fylla i postnummer eller städer för hämtning och leverans. När du har angett dina kontaktuppgifter får du din offert, som är helt icke-bindande. Nu kan du boka din transport direkt på sajten. Så snart du har bekräftat och betalat för din önskade tjänst kommer leverantören, och speditören, att få ett e-postmeddelande med bokningsbekräftelsen och de kommer att arrangera upphämtningen.

Kontakta oss om du inte hittar vad du söker, så hjälper vi gärna till.