Guide

Val Av Budfirma

Om du snabbt ska skicka dina varor ut eller hem ska du använda dig av en budfirma. Du kan söka priser och transporttider mellan ett stort antal budfirmor här på sidan.

När är en budfirma det bästa valet?

En budfirma är det bästa alternativet i följande två situationer:

Vid mindre försändelser, normalt under 1 kubikmeter
När det ska gå snabbt

Budfirmor arbetar inte med minimistorlekar på paket som speditörer och åkerier gör. Dina paket mäts och vägs när de anländer till distributionscentralen, och du får betala för exakt den vikt och den volym du skickar. Varken mer eller mindre. Detta innebär att när dina försändelser är relativt små, alltså under 1 kubikmeter, då är budservice ofta det billigaste alternativet.

Ordet ”bud” (eng: carrier) kommer från det latinska ”currere” och det franska ”courier”, som betyder ‘en springare’. Hastigheten är ju också ett nyckelord i denna typ av transportföretag. Branschen präglas av hög effektivitet och paketen är i ständig cirkulation. Detta gör att paketen ofta levereras från den ena dagen till den andra, också internationellt. Om det ska gå snabbt bör du använda budservice.

Val Av Budfirma guide

Hur jobbar en budfirma?

Budfirmor har en mycket hög grad av kontroll över transportnätverket. Företagen äger eller kontrollerar egna flottor av flyg och/eller lastbilar som transporterar försändelserna mellan ett stort antal distributionscentraler som de också själv kontrollerar.

Samtidigt är budfirmorna teknologisk mycket starka. Distributionscentralerna präglas av en mycket hög grad av automatisering och flödet av paketet kan spåras i realtid via skanning av streckkoder och avancerade elektroniska lösningar.

Vilket bud ska jag välja?

Även om ett fåtal företag är globala är de inte bäst på alla budtjänster. I många tillfällen kan en lokal, nationell eller regional budtjänst vara både bättre och billigare:

Om du ska transportera varor med en interkontinental tjänst, exempelvis till Asien eller USA, då är du generellt i bästa händer hos en av ‘de tre stora’, FedEx, UPS eller DHL.

Om du ska skicka dina varor till eller från ett annat land i Europa, då har både TNT och GLS mycket starka europeiska nätverk.

Letar du efter en distributionslösning i Sverige eller de övriga nordiska länderna, då är PostNord och Bring ett bra ställe att börja.

Slutligen, om du bara ska skicka något inom stadens gränser kan du hitta ditt lokala bud i telefonbogen.

Transporteca hittar automatisk den budservice som passar bäst för din försändelse.

Val Av Budfirma sverige

Vad ska jag se upp med?

Det går snabbt i budbranschen. Ibland lite för snabbt. Det höga produktivitetskravet gör att paketet ofta får en lite hårdhänt behandling. Se därför till att förpacka dina varor väl så de tål resan. Vissa saker, såsom vinflaskor, rekommenderar vi att du skickar med ett åkeri i stället, också även om det är betydligt dyrare.