Hel containerlast [FCL]

Hellaster (Full Container Load eller FCL) betyder att en kund bokar en eller flera fullständiga fraktcontainers. Den minsta storleken på en marin standardcontainer är 589 cm X 235 cm X 239 cm (LxBxH) med en maximal lastvikt på 28 ton. Därmed är det värt att överväga att boka bara en del av en container om din sändning är betydligt mindre än 10 kubikmeter och 28 ton.

fcl eller lcl till sjöss

Stycke- och partigods [LCL]

LCL (Less than container load på engelska), är namnet på en lösning som erbjuds av speditörer, så att kunder kan boka en del av en container. Speditören har flera kunder med liknande behov av transport av mindre sändningar på en viss rutt – och speditören erbjuder sig att konsolidera dessa sändningar i en gemensam container. Därmed fördelas fraktkostnaden mellan kunderna utifrån den mängd utrymme de tar upp i containern.

Vi kan ta som ett exempel en försändelse där kunden måste välja FCL eller LCL. Sjöfrakttariffen är SEK 30 000 per container och LCL priset är SEK 950 per kubikmeter. En avsändare med 10 kubikmeter last som väger 5 000 kg skulle ha följande alternativ:

Betala SEK 30 000 om du sänder en hellast (FCL), eller
Betala SEK 9500 om du skickar mindre än en hellast (LCL)