En enkel överblick

Vad är en speditör?

Ordet speditör har sitt ursprung i det italienska “Spedizione”, som översatt betyder frakt eller transport. I praktiken betecknar ordet speditör en person eller ett företag som arbetar med transport av varor, vare sig det är inom landet eller internationellt.

Vad är en speditör?

En speditör förmedlar och organiserar transport av varor för andras räkning. Speditören måste kunna organisera upphämtning av varor från leverantören. Dessutom sköter speditören kontakt med myndigheter vid tullklarering (dokumenthantering), lagerhantering, och bokning av frakt via fartyg, flyg eller lastbil, beroende på önskad transportmetod. Speditören hanterar vanligtvis inte alla dessa steg i processen själv. Istället köper de delar av processen från underleverantörer. Kunden märker dock inte av detta, utan upplever processen som en helhet, fastän många olika aktörer är involverade.

Illustration av de 7 stegen i transport processen:

Speditören är separat från de företag som äger transportresurserna. Det vill säga lastbilar, fartyg, tåg, flyg och lageranläggningar. En speditör behöver inte äga några av dessa resurser. Istället köper speditören plats på olika transportmedel och sätter ihop dem till ett komplett paket. Sedan lägger de till dokumenthantering, och säljer detta vidare som en total transportlösning till sin kund.

I princip kan en speditör därför bara vara en fraktare, eller ”en person med en mobiltelefon och en e-post adress”. Men i praktiken krävs det lite mer. De flesta speditörer väljer normalt att äga och driva några av resurserna som behövs för transporten. Det är ofta vanligt att de äger lager på sin viktigaste marknad.

Vanligtvis hanterar speditören all kommunikation med kunden. Kunden har därmed ingen aning om allt som sker i bakgrunden för att flytta godset från A till B. I alla fall inte om speditören gör ett bra jobb, levererar i tid och utan extra kostnader.

Olika typer av speditörer

Speditörer finns i många olika former, allt från stora globala speditionsföretag med hundratals av kontor och flera hundra tusen medarbetare över hela världen, till de nationella företagen och det mycket lilla företaget med en man, en mobiltelefon och (kanske) en skåpbil.

I speditörernas internationella superliga hittar man företag som DHL, Kuehne & Nagel, Schenker och Panalpina. De är alla europeiska företag med kontor över hela världen som kan leverera ett ‘komplett paket’, och transportera ditt gods från och till var som helst i hela världen.

lastbilsstopp speditör

Slutligen finns det även ett stort antal mindre speditörer som har sina kontor i Sverige, och använder agenter för att hantera allt sitt internationella gods.

Vilken speditör ska jag välja?

Generellt rekommenderar vi att mindre företag, entreprenörer och de utan erfarenhet inom frakt använder en medelstor speditör. De är tillräckligt stora för att ha eget folk på de viktigaste platserna. Samtidigt är de inte för stora för att en relativt liten kund ska ha svårt att få prioritet. Dessutom ger de generellt bra service.

Vad kännetecknar en bra speditör?

Vare sig din speditör är ett enmansföretag eller en concern, så är det viktigaste att de kan sitt hantverk. De bör alltså kunna frakta godset från A till B inom gällande tidsramar, och till överenskommet pris. Det är dock bra att ha i åtanke att 90% av en speditörs arbete består av kommunikation. Det spelar ofta ingen större roll om kommunikationen sker via telefon eller via ett automatiserat IT-system. De flesta som köper transportlösningar, kan acceptera olika metoder av kommunikation.  Många kunder är nöjda så länge som de får tidsenliga uppdateringar. Den viktigaste faktorn vid val av speditör bör vara speditörens förmåga att proaktivt informera sina kunder.

Hur ska jag börja?

Vet du fortfarande inte hur du kan hitta den bästa speditören? Oroa dig inte – vi har redan gjort det mesta av jobbet åt dig.

Vi rekommenderar att du letar efter och jämför speditörer direkt här på Transporteca. Vi har redan utvärderat speditörerna så du är garanterad exakta transittider, fasta all-in priser och fantastisk kommunikation. Här hittar du alltid speditörer som är bra på vad de erbjuder. Om du exempelvis vill frakta gods från Kina, så visar vi bara de speditörer som är bäst på frakt från Kina. Du kan också se hur tidigare kunder har betygsatt speditörerna i portalen, så du kan se hur bra tjänster de erbjuder. Läs gärna mer om detta här.