Goda Råd

Billig försändelse av postpaket

Postpaket används i princip vid försändelser som är för stora för att vara i ett kuvert och för små för att vara på en pall. Storleken ligger normalt mellan en skolåda och en stor flyttlåda.

Postpaket används normalt för inrikes försändelser och mindre internationella försändelser. De används till exempel för köp du har gjort på nätet, oavsett om du har handlat i en svensk eller en utländsk webbshop. Postpaket används normalt för distribution av varor, exempelvis från en webbshop till kunderna, alltså i B2C syfte.

Dessutom används postpaket också för mindre internationella försändelser, även när det inte behöver gå fort. Anledningen är att det alltid finns en minimumsstorlek vid långsammare transportformer, dvs. med båt eller åkerier, som du alltid kommer att betala för. Detta är normalt 1 kubikmeter vid sjöfrakt och 1 pall med åkerier. Med andra ord, du kommer att betala för en 1 kubikmeter eller 1 hel pall, även om du bara skickar en mindre kartong. Detta minimum finns inte när man skickar postpaket. Här kan du i princip gå ända ned till brevstorlek.

Det finns stora prisskillnader. Ska det vara billig försändelse av postpaket är det därför en bra idé att beställa på en portal som denna, där du kan få fördel av ett storkundsavtal, även om du kanske inte själv skickar paket ofta. Om du jämför priser direkt från en budfirma med priserna här på portalen kan du ofta få samma service minst 50 % billigare här.

Offentliga och privata paketlösningar

Leverantörerna kan delas in i två kategorier: offentliga och privata.

De offentliga leverantörerna är de nationella posttjänsterna. I Sverige är det PostNord. Genom sitt internationella samarbete har de fördelen att de har tiotusentals postkontor över hela världen som paketen kan skickas mellan. Detta innebär att de är nästan alltid är i närheten av både avsändare och mottagare.

Posten har dock fått hård konkurrens över hela världen från de privata aktörerna. Dessa erbjuder dörr-till-dörr service, ofta med upphämtning en timme efter beställning och leverans över hela världen, en dag eller två dagar senare. De har den fördelen att de kontrollerar sina egna flottor av flygplan och lastbilar och sina egna distributionscentraler, vilket ger dem mer kontroll över försändelserna i nätverket än posten har.

De olika aktörerna, både offentliga och privata, har olika geografiska styrkor även om det finns en viss överlappning i dessa. Post Nord, Bring och GLS är starka på distribution inom Skandinavien. Ska du vidare ut i Europa, då finns GLS, TNT och UPS representerade med ett starkt europeiskt nätverk. Den interkontinentala trafiken domineras av de tre stora aktörerna DHL, FedEx och UPS, som driver sina egna flottor av fraktflygplan.

Man kan välja mellan både långsamma och snabba paketprodukter. Men de är alla relativt snabba jämfört med sjöfrakt. En expressleverans levereras vanligtvis på andra sidan av världen på 1-2 dagar, medan en standardleverans tar 3-5 dagar. Detta kan jämföras med de 30-50 dagar som det normalt tar för interkontinental sjöfrakt.

postpaket

Postpaket på Transporteca

På Transporteca kan du enkelt få en överblick över priser och leveranstider. På så sätt hittar du snabbt den billigaste postpaketlösningen för just ditt behov. När du har valt kan du enkelt och säkert boka och betala för transporten.

Det fungerar så här:

Gör en sökning genom att ange upphämtningsplats och destination samt mått och vikt på paketet
Välj den lösning som bäst passar ditt transportbehov (t.ex. om det ska vara billigt eller snabbt)
Fyll i adress på avsändare och mottagare
Godkänn och betala med kreditkort, Paypal eller banköverföring
Du får en e-post från Transporteca med en etikett till paketet
Skriv ut etiketten och sätt fast den på paketet med tejp
Ring sedan till den budfirman du har valt och beställ upphämtning
Paketet hämtas hos dig och levereras på mottagarens adress
Du kan spåra paketet online med spårningsnumret på fraktsedeln