Ett win-win altenativ som minskar kostnaderna

Ex works utan upphämtning

Du kan spara pengar på transport om du och din leverantör kan komma överens om att använda ex works utan upphämtning (leverans av dina varor till lagret i ursprungslandet), vilket gör ditt köp billigare och leverantörernas priser mer konkurrenskraftiga.

Kort sagt är ex works utan upphämtning en ex works-försändelse, men leverantören levererar godset till speditörens lager istället för att den hämtas upp av köparens speditör. Det innebär helt enkelt att leverantören tar hand om det allra första steget, av de 7 stegen inom den internationella transportprocessen, och köparen betalar då bara för de 6 återstående stegen.

Ex works utan upphämtning är helt enkelt en variation av ex works

98% av importsändningar som beställs via Transporteca är antingen FOB eller EXW. De sista 2% är en variant av villkoret EXW som vi internt inom Transporteca kallar ex works utan upphämtning. Denna variation av EXW är inte ett officiellt handelvillkor och kallas därför för olika saker beroende på vem du frågar (detta gäller förresten även officiella Incoterms). Du kan höra det kallas ”Ex works från hamn” eller ”Från fabrik”. Det är samma sak.

Sanningen är att många fler kan dra nytta av att använda denna variation av EXW.

De 7 stegen inom internationell frakt

Begreppet ex works utan upphämtning är ganska enkelt. Men läs gärna artikeln Internationella fraktkostnader om du vill förstå processen bättre.

Ex works utan upphämtning

De 7 stegen är:

1.Exporttransport
2.Exporttullklarering
3.Godshantering i ursprungslandet
4.Frakt – kan vara via väg, järnväg, sjöfart, flyg eller en kombination av dessa
5.Godshantering vid bestämmelseorten
6.Importtullklarering
7.Importtransport

När du importerar med FOB-villkor så betalar du för steg 4-7. Säljaren betalar 1-3.

Om du importerar på ex works villkor så betalar du för steg 1-7. Säljaren betalar ingenting.

När du importerar med villkoret ex works utan upphämtning så betalar du för steg 2-7. Säljaren betalar för steg 1.

Varför är detta en win-win situation?

Leverantören – låt oss säga i Kina – kan oftast ganska enkelt ordna transport av ditt gods – låt oss säga att det är en pall med maskindelar – från hans fabrik (som är i utkanten av staden) till speditörens lager (som oftast är i hamnområdet). Han kanske har annat gods som också ska till samma område, så det medför bara en liten merkostnad att ta med ditt gods. Om du – som köpare av varorna – ska anordna samma transport, så måste du först betala din speditör för detta. Speditören i sin tur måste sedan betala sin utländska agent – i detta fall i Kina – som i sin tur måste anlita ett åkeri för att arrangera transporten. Detta skapar tre lager av samordning och därmed tre lager av kostnader, snarare än bara ett (när leverantören ordnar det direkt). Dessutom måste en lastbil som arrangeras av din speditör ofta köra en relativt lång tur för att göra upphämtningar eftersom de är utspridda över staden. En lastbil som arrangeras av leverantören kan å andra sidan köra direkt från fabriken till lagret, full av last till många olika köpare.

Vem betalar leverantören för att anordna detta?

Du.

Leverantören kommer vanligtvis att debitera dig en avgift för att arrangera detta. Det är naturligt eftersom han antingen måste betala för att ha sin egen förare och lastbil eller så måste han anlita ett lokalt transportföretag för transporten.

Ex works utan upphämtning

Hans avgift kommer dock i de flesta fall vara betydligt mindre än vad du kan köpa upphämtningen för via din speditör. Kort sagt kan du betala leverantören USD 100 och i gengäld spara USD 200 på räkningen från din speditör.

Hur man beställer ex works utan upphämtning

Fråga först din leverantör om han kan ordna leverans till lagret. Om det går bra så kan du fråga din speditör om ett pris för Ex-Works villkor utan upphämtning.

Standardalternativet är FOB-villkor när du letar efter importpriser på Transporteca portalen. På sidan med sökresultat kan du enkelt ändra handelsvillkoren till EXW eller Ex-Works utan upphämtning. Klicka på ”Visa avancerade alternativ” för att välja lösningen Ex-Works utan upphämtning.

Om du har några frågor angående Ex-Works utan upphämtning eller hur du navigerar mellan de olika handelsvillkoren på portalen, är du välkommen att höra av dig via vår chatt eller e-post.