Hur du väljer rätt

FOB eller EXW?

FOB eller EXW? För många nya importörer kan leveransvillkor vara både överväldigande och förvirrande. Man måste ta med så många saker i beräkningen: Hur fungerar det, vem kan jag lita på, vad är Incoterms och vilken är den bästa lösningen för mig? Med denna artikel vill vi introducera dig till de vanligaste leveransvillkoren. FOB och EXW är de viktigaste du behöver känna till när du importerar från utlandet. Att känna till dessa handelsvillkor kan hjälpa dig att undvika oväntade kostnader.

Internationella handelsvillkor

För att undvika missförstånd, har The International Chamber of Commerce utvecklat en uppsättning av handelsvillkor som är globalt erkända idag. Dessa handelsvillkor, också kända som Incoterms, avgör när ägandet av dina varor övergår från leverantören till dig. Tillsammans med ägandet, övergår även ansvaret för förlust och skador samt transportkostnaderna. Detta ägarbyte är mindre viktigt när du köper en vara från en lokal butik. Men när du köper från en tillverkare från andra sidan världen–med flera veckors frakt–då är det mycket viktigt att veta exakt när ägandet och ansvaret för den produkten övergår från leverantören till dig.

Det hela kan illustreras på följande sätt: Tänk dig att leverantören har ansvaret och kostnaderna för den blå delen av transportprocessen. Du å andra sidan är ansvarig för den röda delen. När denna förskjutning av ägande och ansvar händer beror på vilka handelsvillkor du och din leverantör har enats om.

illustration fob eller exw

Fritt ombord

FOB (Free On Board på engelska) betyder fritt ombord. Det är en hamn-till-dörr transport. Din leverantör är därmed ansvarig för alla lokala kostnader. Dessa inkluderar transport till hamnen, hantering av frakten och tullklarering i ursprungslandet, när du handlar med FOB-villkor. Så fort dina varor finns ombord på fartyget eller flygplanet, skiftar transportansvaret och kostnaden från leverantören till dig som importör. Därmed måste du hitta en speditör som kan ta över din sändning och frakta dina varor via fartyg (eller flygplan) till Sverige.

Du är alltså ansvarig för att hitta en speditör som kan transportera dina varor, men alla lokala avgifter i ursprungslandet kommer att faktureras direkt till din leverantör. Din leverantör kan försöka påverka ditt val av fraktare för att sänka lokala kostnader, men kom ihåg att beslutet är ditt. Din leverantör inkluderar de lokala kostnaderna i priset när du handlar på FOB-villkor, (och ibland en buffert) för att försäkra sig mot förluster.

EXW (Ex Works på engelska) betyder ‘från fabrik’. Det är en dörr-till-dörr transport. Du ansvarar för hela processen när du handlar på EXW-villkor, vilket innebär att du måste anordna transport från din leverantörs dörr till din adress i Sverige. Se därför till att speditören du väljer kan hantera tullklarering i både ursprungslandet och i Sverige.

Båda handelsvillkor används endast för import och har flera likheter. Skillnaden mellan de två är dock tydlig: Du är ansvarig för alla kostnader i samband med din transport till Sverige när du använder EXW. Å andra sidan är du bara ansvarig för de kostnader som kommer efter dina varor har bordat fartyget (eller flygplanet) med en FOB överenskommelse, eftersom din leverantör ansvarar för de lokala kostnaderna i ursprungslandet. Du kan också läsa mer om internationella transporter här.

FOB eller EXW

På Wikipedia finns mer information om Incoterms.

Exempel på FOB

Din leverantör finns i Lonavala, i Indien, som ligger cirka 80 km sydost om Mumbai. Din leverantör erbjuder sig att ta hand om de lokala kostnaderna i Indien och du samtycker till att köpa varorna ‘FOB Mumbai’.
I praktiken innebär detta att din leverantör är ansvarig för din sändning från sin adress i Lonavala till hamnen i Mumbai. Detta inkluderar relaterade kostnader för hantering av lasten och tullklarering. Efter dina varor har passerat fartygets reling i Mumbai, kommer din nominerade speditör att ta över både ägande, kostnad och ansvar för transporten. Speditören ordnar den återstående frakten till angiven adress i Sverige.

Exempel på EXW

Du har samma leverantör i Lonavala, men leverantören är inte villig att stå för de lokala kostnaderna i samband med transporten. Därför godkänner du att köpa varorna ’EXW Lonavala’, vilket innebär att du har ansvaret för alla kostnader i samband med transporten. Detta inkluderar hämtning från leverantören och tullklarering. Det innebär att ditt utvalda transportföretag hanterar allt som rör din import från Indien till Sverige.

Vilket alternativ för handel är mest fördelaktigt för mig – FOB eller EXW?

Det finns inget enkelt svar. Båda handelsvillkor har sina fördelar och nackdelar beroende på vad du fraktar. Nedan har vi samlat de mest anmärkningsvärda fördelarna och nackdelarna med handelsvillkoren FOB och EXW:

Fördelar med FOB

Du kan ofta spara pengar genom att handla på FOB-villkor, eftersom leverantören vanligtvis kan få varorna levererade till hamnen och tullklareras till ett lägre pris än din speditör. Således kommer den totala kostnaden för hela transportprocessen typiskt att vara lägre för en FOB-försändelse än en EXW-försändelse. Det gäller både för dig och din leverantör. Detta märker man tydligt vid LCL transporter, eftersom det inte finns några stordriftsfördelar för transporten från leverantören till hamnen jämfört med andra container transporter.

Du behöver inte oroa dig om dokumentationen i ursprungslandet (tullklarering) eftersom det är leverantörens ansvar.
Det är lätt att snabbt få ihop några offerter från svenska speditörer.

Nackdelar med FOB

Du kan hamna i en situation där leverantören vägrar att betala de lokala kostnaderna även om detta har avtalats.
Din leverantör kan debitera dig en extra ‘buffert’ för de lokala avgifter, vilket kommer att öka den totala kostnaden för din sändning.

FOB eller exw

Fördelar med EXW

Varor som köpts på EXW villkor blir ofta något billigare än varor som köpts på FOB-villkor. Det beror på att leverantören inkluderar kostnader för transport till hamnen, hantering av varor och tullklarering i ett FOB-pris.
Full kontroll på godset och transportkostnaden från början till slut.

Nackdelar med EXW

Du får ofta varan billigare vid köp med EXW, men dina transportkostnader kommer att öka, eftersom du är ansvarig för hela transporten från din leverantörs dörr till din dörr i Sverige.
Du är ansvarig för tullklareringen, och därför måste du se till att leverantören har tillstånd att exportera, eller en export-licens (vid behov).
När du söker efter en speditör
, så måste du hitta någon som erbjuder både en dörr-till-dörr service (EXW) och som kan hantera processen för tullklarering.

Ta reda på de totala transportkostnaderna

Det är alltid en bra idé att titta på fördelarna och nackdelarna med bägge alternativ. På så sätt vet du vilket som är det bästa alternativet för dig innan du säger ja till FOB eller EXW. Det gör du bäst genom att räkna ut din totala dörr-till-dörr kostnad. Denna totalkostnad gäller alltså alla olika kostnader som uppstår på vägen innan varorna når dig. Totalkostnaden inkluderar kostnaden för varan, transportkostnader, försäkringar och skatter och avgifter. Det vill säga alla kostnader i samband med importen av dina varor.

Alla dessa komponenter finns inte med för varje transport. Uträkningen varierar exempelvis beroende på varornas ursprungsland och vilka handelsvillkor som har överenskommits. Men alla närvarande komponenter måste betraktas som en del av den totala summan.

Den totala dörr-till-dörr kostnaden ger dig en sann överblick över alla utgifter och på så sätt kan du enkelt beräkna vilket handelsvillkor som kommer att vara det bättre alternativet för dig. Därför kan det vara bra att ta sig tid att räkna på kostnaderna för transporten med FOB eller EXW. När du har totalsumman så vet du vilket alternativ som är mest fördelaktigt för dig.

Exempel på totala transportkostnader

Nedan har vi två exempel på totalsummor – en för FOB och en för EXW:

Info om godset:
3.2 kbm / 285 kg kläder
Leverans till Stockholm

Kostnader FOB Mumbai:
Totalkostnad för varan: SEK 92.868
Kostnaden för transporten: SEK 5.819
Kostnad för tullavgifter (12%): SEK 11.842
Totalkostnad: SEK 110.529

Kostnad EXW Lonavala:
Totalkostnad för varan: SEK 90.826
Kostnaden för transporten: SEK 11.015
Kostnad för tullavgifter (12%): SEK 12.221
Totalkostnad: SEK 114.062

Baserat på ovanstående exempel, skulle det förmodligen vara en bättre lösning för dig att importera varorna med FOB-villkor i ett scenario som detta.

FOB eller exw

Redo att ta dig an nästa sändning?

Vi hoppas att detta inlägg har erbjudit ett visst förtydligande i fråga om dessa två handelsvillkor, FOB och EXW. Som ett sista råd: glöm inte att klargöra villkoren direkt när du startar kostnadsförhandlingar och se till att få allt skriftligt. På så sätt finns det aldrig några tvivel om vad ni har kommit överens om.

Transporteca erbjuder både FOB och EXW-priser på både sjö- och flygfrakt från olika destinationer över hela världen. Tveka inte att höra av dig om du är osäker på vad som är bäst val för dig, eller du har ytterligare frågor. Vi är här för att hjälpa till via: [email protected] eller +46 8 446 835 38.