Incoterms snabbguide

Frakt med CFR villkor förklarad

Vad innebär frakt med CFR villkor? Läs vidare för att få reda på det. Detta CFR Snabbguide klargör innebörden av CFR. Dessutom reder vi ut de rättsliga skyldigheterna för säljare och köpare vid handel och frakt på CFR villkor.

Ett antal leveransvillkor (Incoterms) för internationell handel har avtalats mellan nästan alla länder i världen. Dessa Incoterms eller internationella kommersiella villkor fungerar som juridiska avtal mellan säljare och köpare. De anger de ansvar och skyldigheter som köparen och säljaren har vid handel. Denna gemensamma uppsättning av regler är utan tvekan ett smart drag. Reglerna gör det tydligt exakt vem som är ansvarig för en viss del av transporten vid en viss tidpunkt i leveransprocessen.

CFR – som står för ”kostnad och frakt’ – är ett internationellt leveransvillkor. Det definierar exakt när kostnader, risk och ägandet av en vara överförs från säljare till köpare. Vid frakt med CFR överförs ägandet till köparen i hamnen, flygplatsen eller ankomsthallen på destinationen när produkten lossas från fartyget, flygplanet eller tåget.

I praktiken betyder det att säljaren betalar de kostnader och frakt som krävs för att föra godset till namngiven hamn, flygplats eller terminal (beroende på transportsätt). När varorna passerar fartygets reling, lastas ur flygplanet eller tåget i hamnen, flygplatsen eller ankomsthallen så överförs risken, och eventuella ytterligare kostnader, till köparen. Leveransvillkoret CRF kräver också att säljaren sköter export tullklarering.

CFR snabbguide

Den här videon sammanfattar Transportecas grundare och VD, Morten Laerkholm, grunderna i frakt med CFR villkor.

När du bokar frakt med CFR på Transporteca, så inkluderar priset du får alla kostnader från din adress på ursprungsorten till hamnen, flygplatsen eller ankomsthallen på destinationen. Förutom hela transporten ingår även export tullklarering i ditt land.

För mer information om villkoren för internationell handel, hitta våra inlägg om ämnet här, eller läs våra andra Incoterms snabbguider längst ned på sidan.

Kontakta oss gärna på chatt, e-post eller telefon, om du har några andra frågor.