Incoterms Snabbguide

EXW leveransvillkor förklarat

Snabbguiden nedan förklarar vad det innebär att handla på EXW leveransvillkor. Det vill säga definitionen av när risk, kostnad och ägande överförs från säljaren till köparen.

Ett antal handelsvillkor har definierats inom internationell handel, och de är även kända som Incoterms. Utvecklingen av dessa 11 leveransvillkor eller Incoterms har utan tvekan varit ett smart drag. De ger oss en internationell standard för leveransvillkor. Med hjälp av dem vet vi alltid vem som ska betala för vad när vi bedriver handel.

EXW eller Ex Works är en av dessa handelstermer som exakt definierar vem som bär ansvaret för varan under transporten och när risken går över från säljare till köpare vid internationell handel.

När du samtycker till att handla på EXW leveransvillkor, överförs ägandet av varan till dig redan från säljarens plats. Du ansvarar därmed för alla steg i leveransprocessen.

EXW snabbguide

I den här videon förklarar Transportecas grundare och VD, Morten Laerkholm, det du måste veta vid handel på EXW leveransvillkor.

I praktiken innebär detta att de priser du ser på skärmen när du väljer EXW leveransvillkor på Transporteca, omfattar alla transportkostnader från avsändarens adress på ursprungsorten till din adress på destinationsorten. Detta inkluderar upphämtning av gods, lokala avgifter, transport med fartyg/flyg/järnväg, lokala kostnader på destinationen samt leverans. Det inkluderar även exportklarering vid ursprung och importklarering på destinationen. Därmed får du en fullständig översikt över din totala kostnad för import.

För mer information om EXW leveransvillkor, kolla våra inlägg om vad man bör vara medveten om när man väljer mellan FOB och EXW. Vi har också skrivit ett inlägg om leveransvillkoret EXW utan upphämtning. Det kan vara en bra importlösning för dig, om leverantören är beredd att hantera den lokala transporten.

Om du har ytterligare frågor, vänligen kontakta oss på chatt, e-post eller telefon.