Så beräknar du kostnaden

Den totala kostnaden för import av varor från utlandet

Det är alltid synd om oväntade kostnader äter upp det som borde ha varit vinst. Därför vill vi visa dig hur du beräknar den totala kostnaden för import, så att du inte stöter på några överraskningar på vägen.

Inköp av varor

Innan du börjar förhandla priser med din leverantör, bör du se till att ni är överens om de specifika handelsvillkoren – även kända som Incoterms – som ni ska använda för leveransen. Vid import brukar det vara EXW eller FOB (läs mer om EXW och FOB handelsvillkor här).

Vi märker ofta att folk avslutar en affär utan att ha kommit överens om specifika villkor. När varorna har tillverkats, är helt färdiga och redo att sändas så uppstår problemen. ”Åh, du vill ha det på FOB-villkor?”, säger leverantören. ”Visst kan vi göra det, men det kostar dig $400 extra på grund av våra extra kostnader”. Detta slutar vanligtvis med att du måste göra en ny banköverföring till leverantören. Det skulle ha varit bra att gå igenom detta på förhand för att kunna undvika argumentering, besvikelse och den extra kostnaden i detta skede i processen.

Transportkostnaden för import av varor från utlandet

Kostnaden för själva transporten är ganska enkel att räkna ut. Om du letar efter ett transportpris här på portalen, och du vet vilka handelsvillkor du vill ha såsom diskuterats ovan, då får du ett all-in-pris. Detta pris garanterar dig att inga extra kostnader tillkommer.

Du bör läsa igenom ditt erbjudande mycket noggrant om du väljer att få en offert direkt från en speditör, för att se till att inga extra kostnader kommer att uppstå under leveransprocessen. Du måste vara särskilt medveten om hur de enskilda kostnaderna beräknas, i synnerhet om offerten består av många olika poster. Ofta ser vi stor förvirring hos transportköpare när vissa kostnader beräknas utifrån hur många poster som finns på tullpappret, vissa kostnader beräknas utifrån totalvikten och antalet pallar och andra på grundval av hur många dokument som finns. Du måste också vara särskilt uppmärksam om det finns undantag i din offert, det vill säga några kostnader eller avgifter, som inte ingår i det ursprungliga erbjudandet. Detta leder ofta till överraskningar och besvikelser under processen.

totala kostnaden för import med bil

Kostnader för tull och moms på varan och transporten – inom och utanför EU:s gränser

Tull och moms är de saker som väcker de flesta frågor och mest förvirring. Du kommer dock ganska långt med lite grundläggande kunskaper.

Tullen först:

  1. Vanligtvis gäller inga tullar på transporten eller varorna vid transport från ett EU-land till ett annat EU-land. Det finns emellertid några undantag, t.ex. när man hanterar alkohol och tobaksvaror.
  2. Vanligtvis betalas alltid tull på varor och även på själva transporten när varor fraktas över EU:s yttre gränser, t.ex. från Kina till Sverige eller Norge till Sverige. Tullen i sig beror på vilken typ av gods du levererar och produktionslandet. För många varutyper är tullen 0%, men var medveten om att du alltid måste göra en tullklarering även om den är 0%.
  3. I de flesta fall är det speditören som hanterar tullklareringen av dina varor. Det ingår också i priserna du hittar här på Transporteca. Det är dock viktigt att komma ihåg att ”tullklarering” bara innebär att Tullverket informeras om varornas värde. Det betyder inte att speditören betalar din tull åt dig – det måste du göra själv.

Och nu till momsen:

  1. Det är alltid moms på både de varor du importerar och själva transporten. Den enda variabeln är vem som bokför den.
  2. Det är vanligtvis speditören som tar ut momsen på transporten om du importerar från ett annat land inom EU. Som företag måste du själv redovisa momsen på varorna via din bokföringsavdelning. Om du är en privatperson måste säljaren debitera dig utländsk moms när du köper varor.
  3. Om du importerar varor från ett land utanför EU, debiteras ingen moms på transporten av speditören. Istället tar Tullverket moms på både varorna och transporten när varorna går genom tullen.

totala kostnaden för import med flyg

Transportförsäkring

Det är alltid en bra idé att köpa en transportförsäkring när du köper transport. En försäkring för standardlast kostar normalt bara 1% av värdet på dina varor och transporten, även om priset kan variera från leverantör till leverantör, plats till plats och beroende av typ av varor. Du kan läsa mer om transportförsäkringar här.

Åtkomst vid leverans av varor

En annan faktor, som tyvärr ofta höjer den totala kostnaden för import av varor från utlandet är åtkomst. Det finns vanligen två sorters problem:

  • En bakgavellyft behövs för leveransen
  • För lite utrymme för lastbilen att manövrera

Detta är sällan ett problem om du skickar paket. Tipsen nedan gäller endast för varor som levereras på pall.

Om du inte äger en gaffeltruck eller en ramp som är anpassad för lastning och lossning av last, måste dina varor levereras av en lastbil med bakgavellyft. Det är sällan ett problem om du tar emot varor från utlandet via sjö- eller flygfrakt, för då levereras vanligtvis dina varor via det lokala lagret med en lastbil med bakgavellyft, en så kallad distributionsbil.

totala kostnaden för import med container

Om du tar emot varor från Europa, och här talar vi om Europa i vid bemärkelse och inte bara EU, då brukar dina varor transporteras via långtradare. Om du har en leverans som är större än en genomsnittlig sändning (en så kallad dellast) eller om långtradaren (inom branschen kallad lastbil i linjetrafik eller export lastbil) ändå kör förbi i närheten av din leveransadress, då försöker speditören ofta leverera dina varor med den här lastbilen. På så sätt behöver inte speditören frakta dina varor till lagret först bara för att lasta om varorna på en mindre lastbil. Om du inte har berättat för speditören i förväg att du behöver leverans med en lastbil med bakgavellyft så kommer du att debiteras för ett misslyckat leveransförsök.

Du har också ansvar för att lastbilen har det utrymme som krävs för att kunna vända och manövrera när den levererar dina varor. Om den måste ge upp eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme för att komma runt, kommer du också att debiteras för ett misslyckat leveransförsök.

Utrustad för att beräkna den totala kostnaden för import

Vi hoppas att ovanstående information gör att du kan beräkna den totala kostnaden för import av varor från utlandet. Om du fortfarande har några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss via chatt, e-post eller telefon.