Det är ganska enkelt att importera gods från Irland. Det finns dock vissa saker du bör vara medveten om. Därför har vi samlat de vanligaste frågorna om import från Irland i denna guide så att du kan komma igång utan problem.
1. Fraktalternativ för import från Irland
När du behöver transportera gods från Irland till Sverige så gäller de allmänna reglerna för handel med andra EU-länder. Varorna kan röra sig fritt mellan länderna, och det finns därför inga särskilda regler eller undantag som träder i kraft.
Transporten från Irland kan ske med antingen flyg, fartyg, tåg eller lastbil. Det kan därför vara svårt att få en översikt över de många alternativen och priserna som varierar beroende på transportsättet.
Valet av fraktsätt beror ofta på vilka varor det är som ska transporteras, men oavsett vilken sorts varor det handlar om så är det bra att bestämma på hur snabbt du vill ha leveransen.
Det snabbaste alternativet är transport med en kurir eller budfirma, men den här metoden kan ofta vara dyrare. Att skicka dina varor med lastbil kan vara ett billigare alternativ om det inte är brådskande. Det kan därför vara en bra investering att planera frakten i god tid, om möjligt.
2. Vem ska jag välja?
Ett annat viktigt övervägande att göra när du transporterar varor från Irland är att ta reda på vem som ska ansvara för frakten.
Det finns många företag som erbjuder transport av gods från Irland till Sverige. Om du köper frakt av en speditör så fraktas varorna antingen på speditörens egna fordon eller av en transportör som anställs av speditören. På så sätt får du speditörens service och de fördelar som speditören har förhandlat fram med transportören.
En annan lösning är hemsnickrad transport – även känt som ‘en man med en van’. Det är helt enkelt en person som har en skåpbil och erbjuder sig att ta med dina varor på nästa resa från Irland. Detta kan vara en lockande lösning eftersom många erbjuder låga priser – men du bör vara medveten om att det ofta tillkommer oväntade utgifter, såsom färjebiljetter eller bränsle. Dessutom är du troligtvis inte täckt av någon försäkring om något går fel.
Det kan det vara en bra idé att göra en bedömning baserad på priser från olika speditörer, innan du bestämmer dig. När du tittar på hur stor del av priset som faktiskt går till transporten, så kan du få en känsla av om det kan bli billigare. Du kan då bedöma om priset är värt den vinst du kan göra på importen. Så använd lite tid till att studera marknaden innan du börjar.
3. Koll på moms och tull?
Du behöver inte betala tull när du köper varor inom EU. I gengäld måste du hålla koll på momsen när du beställer varor från en leverantör på Irland.
Som importföretag behöver du inte betala den irländska momsen (VAT), men du måste uppge ditt momsregistreringsnummer till den irländska leverantören för att säkerställa att det inte sker. Så du måste alltså vara momsregistrerad och ha ett momsregistreringsnummer för att importera varor.
Kontrollera din faktura. Om irländsk moms felaktigt har lagts på, så kan du ansöka om att få det återbetalat av Skatteverket.
När varorna har köpts, så måste du beräkna och deklarera den svenska momsen i din momsdeklaration och för att lägga till moms vid försäljning av dina produkter i Sverige. Vid frakt inom EU måste du också betala moms på själva transporten.
Använd Transporteca för att hitta frakt för din import från Irland. På vår webbsida kan du jämföra priser från olika speditörer samt transittider och kundrecensioner. Boka online med Transporteca – vi garanterar ett all-in-pris så att du inte får några överraskande kostnader senare.